Gamend leren omgaan met online betalingen

Jari Kloppenburg

Strategy & Research

“Wel goed met je geld omgaan hè.” Jongeren horen het dagelijks. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je goed met je geld om?

Tegenwoordig is het niet meer zo eenvoudig dat een lege portemonnee of broekzak ook echt betekent dat je geld op is. Virtuele geldstromen nemen in rap tempo toe en zullen in de toekomst misschien wel het totale verkeer van financiële transacties gaan behelzen. Dat betekent dat het lastiger is om toezicht te houden op wat erin komt en wat eruit gaat.

Iedere jongere heeft een smartphone waarmee met één touch apps kunnen worden aangeschaft en transacties kunnen worden afgehandeld. Apps als ‘Candy Crush’ en ‘Clash Of Titans’ maken hier volgens DROPSTUFF.nl gretig gebruik van door middel van zogeheten ‘micropayments’. Tijdens het spelen van het spel moet een speler constant hele kleine betalingen doen om verder te kunnen spelen. Het wordt zo erg laagdrempelig gemaakt om steeds weer een kleine uitgave te doen.

Om jongeren te helpen ontdekken wat de gevolgen van dit soort micropayments kunnen zijn gaat DROPSTUFF.nl in samenwerking met FONDS 21 de workshop CREDIT CRUSH aanbieden. Dit is een onderdeel van het ‘educatieprogramma mediawijsheid 2015/2016’. Vanaf het najaar van 2015 kunnen jongeren een simpele game in de stijl van ‘Candy Crush’ gaan spelen waarin ze ook steeds voor het doen van een kleine uitgave staan waarmee updates te verdienen zijn om zo de winnaar van het spel te worden. Doel van het spel? Is de winnaar uiteindelijk niet de loser die geen geld meer over heeft?

Een mooi initiatief dat jongeren direct in laat zien wat de financiële gevolgen zijn van hun eigen handelingen. Wij zijn benieuwd naar de game.